Zoltán Kodály

"Let music belong to everyone"

Kodály en het Kodály-Concept

Over Kodály

Zoltán Kodály was een Hongaarse componist, muziekpedagoog en musicoloog die werd geboren op 16 december 1882 en overleed op 6 maart 1967. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke figuren in de 20e-eeuwse muziekeducatie en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de moderne muziek in Hongarije.

Kodály studeerde aan de Franz Liszt Academie voor Muziek in Boedapest, waar hij later zelf les zou gaan geven.  Naast zijn werk als componist, waarbij hij zich liet inspireren door volksmuziek, was Kodály ook een pionier op het gebied van muziekeducatie. Zijn visies leidden tot wat wij nu het Kodály-concept noemen, een onderwijsbenadering die zich richt op het ontwikkelen van muzikaliteit bij kinderen door middel van zingen.

Kodály schreef meer dan 200 werken, waaronder opera’s, orkestwerken, koorwerken en kamermuziek. Zijn bekendste werken zijn de Háry János Suite, de Dansen van Galánta en Psalmus Hungaricus.

Kodály ontving talrijke onderscheidingen en eredoctoraten voor zijn werk als componist en pedagoog, waaronder de Kossuth-prijs, de hoogste onderscheiding van Hongarije. Hij stierf in 1967 op de leeftijd van 84 jaar, maar zijn invloed op de muziekeducatie en de moderne muziek in Hongarije en daarbuiten blijft tot op de dag van vandaag voortleven.

.

 

Het Kodály Concept

Het Kodály-concept is muziekonderwijs gebaseerd op de overtuiging dat iedereen, ongeacht leeftijd of muzikale achtergrond, in staat is om muziek te leren begrijpen als hij of zij op de juiste manier wordt opgeleid. De weg daar naar toe is d.m.v. het leren horen, lezen en schrijven van muziek. Het richt zich op het opbouwen van een solide basis in het gehoor van een kind, voordat ze overgaan tot het leren van notatie en het bespelen van muziekinstrumenten.

Het belangrijkste aspect van het Kodály-concept is de nadruk op zingen. De stem is het enige instrument dat voor iedereen beschikbaar is. Daarnaast wordt er veel gebruik van relatieve notennamen en handgebaren om het muzikale begrip te helpen ontwikkelen. Een ander, zeer belangrijk aspect is de keuze van repertoire. Alleen muziek van goede kwaliteit moet gebruikt worden bij de muzikale ontwikkeling kinderen. 

Het Kodály-concept heeft wereldwijd erkenning gekregen als een effectieve benadering voor muziekeducatie en wordt vaak gebruikt in basisscholen en muziekscholen. Het is een uitstekende manier om de muzikale geletterdheid van kinderen te ontwikkelen.